28.12.05

DIMECRES 28 DE DESEMBRE DEL 2005
Hi ha rumors que avui aterra a l'aeroport de Sabadell BRUCE SPRINGSTEEN en un viatge sopresa a Catalunya. Diuen que podria fer un concert a la sala Zacarias, ex-Boite.

QEP ACTUALITAT. Les deu notícies de l'any.
La revista de divulgació geogràfica més famosa del planeta, National Geographic, ja ha anunciat les deu notícies publicades més impactants de l'any, segons el parer dels lectors.
Per aquesta publicació nord-americana, aquest 2005 'la mare naturalesa ha dominat les notícies', amb fenòmens tan destructors com l'huracà Katrina i el tsunami de l'Índic. Però també han tingut molt de ressò notícies com la descoberta i enregistrament d'un calamar gegantí per un equip d'investigadors japonesos.
Clica AQUÍ per conèixer tota la llista al complet.

QEP SALUT. Al Aconcagua sense gluten.
Una dotzena de muntanyencs han sortit de l'aeroport del Prat amb destinació a l'Argentina, amb la intenció de fer l'l'Aconcagua, una muntanya de 6.959 metres. La dificultat que ha de superar l'expedició no és tan sols la de l'alçada, el fred i la duresa de la muntanya, sinó la patologia que afecta tots aquests alpinistes, que són celíacs. El seu organisme no tolera el gluten, aquesta substància proteica del blat.
A Catalunya hi ha unes 60.000 persones que ho pateixen, un 1% de la població. Han de controlar molt estrictament l'alimentació.
Tots els productes fets de blat, o derivats, que consumeixen han de ser sense gluten, i sols se'n troben en botigues de dietètica, a preus elevadíssims. Doncs bé, amb aquesta pujada a l'Aconcagua, els celíacs volen fer conèixer la seva malaltia i sensibilitzar la població sobre les dificultats quotidianes que això els comporta.
Pots fer el seguiment de l'expedició en aquesta pàgina web.

QEP BUTXACA.Els preus de les entrades de cinema.
Barcelona és la ciutat d'Espanya on és més cara l'entrada de cinema, mentre que Úbeda (Jaén) és la més barata, segons un estudi fet per la Federació de Consumidors en Acció (Facua).
Una entrada de cinema costa una mitjana de 5,05 euros a escala estatal, un 5,2% més que l'any passat. El 2003, l'entrada estava en 4,62 euros de mitjana.
Facua ha elaborat un estudi comparant els preus de 146 cines en 52 ciutats espanyoles en el qual ha detectat diferències de fins al 110%.
Els cines més cars del país són els de Barcelona, que costen 6,01 euros de mitjana un dia normal. Després els de Madrid, 5,80 euros; Oviedo, 5,77 euros; i Palma de Mallorca, 5,70 euros. Respecte a aquestes ciutats, en la banda oposada hi ha Úbeda (3 euros), Chiclana de la Frontera, el Puerto de Santa María, la Línea de la Concepción i Rota (amb una mitjana de 3,30 euros per entrada).
El cinema més car dels 146 enquestats és el Cinesa Maremàgnum de Barcelona, on l'entrada un dia normal en sessió de tarda costa 6,30 euros. El més barat, el Multicines Úbeda, on el preu en el mateix horari és de 3,00 euros.

QEP BUTXACA. Augment dels preu dels peatges.
Els preus dels peatges de les autopistes d'arreu de l'estat pujaran entre el 3,3% i el 3,5% l'any 2006.
L'augment de preus afectarà tan les autopistes que són de titularitat estatal (l'AP-7 per exemple), com les que la Generalitat (Túnel del Cadí).
L'augment entrarà en vigor diumenge que ve i és el més alt dels darrers dos anys, en els que els increments s'havien situat al 3%. Tot i així, no s'ha superat la pujada rècord del 3,8%, que es va aplicar l'any 2002.
El sistema de revisió anual de peatges instaurat l'any 2000 es calcula a partir de l'augment de l'IPC interanual, l'antiguitat de la concessió i la relació entre el trànsit esperat i el registrat finalment a la via. D'aquesta mesura en queden fora, de moment, el túnel de Sóller i les autopistes gallegues i basques.

QEP TECNOLOGIA. Un nou sistema GPS europeu pel futur.
Encara no es pot parlar d’èxit però a un quart de sis de la matinada Europa ha llançat el satèl·lit experimental GIOVE-A.
Es tracta de la primera etapa del sistema de localització i navegació per satèl·lit Galileo que permetrà el 2010 emancipar-se del sistema GPS nordamericà.
El cohet rus SOYUZ ha sortit dese problemes. Es preveu que aquesta hora es tanci la fase anomenada Basilística del llançament. Ara ha de començar la separació del satèl·lit del cohet.
Al migdia, set hores després del llançament, se sabrà si l’operació ha estat o no un èxit. El Giove.A ha d’estar a 23.000 quilòmetres d’alçada i aleshor4es desplegar les plaques solars.
El nou sistema que es provarà comparat amb el GPS nordamericà és molt més precís. Tindrà una possibilitat d’error de només un metre. El GPS té una possibilitat d’error de 15 metres. L’europeu és un projecte civil controlat per civils i la resta que s’han fet són militars.

QEP TECNOLOGIA. Els videojocs.
S’ha editat una guia de conducta que ajuda els pares alhora de comprar videojocs pels seus fills. Es tracta d’un seguit de consells de compra i consum.
En resumim alguns,
- Cal identificar el producte que es compra. Existeixen sagues o edicions per edats diferents.
- Cal informar-se del videojoc que vol el menor. Saber les escenes que inclou
- Mirar sempre el codi PEGI. Tots els videojocs porten a portada la classificació per edats. Darrera hi ha icones que descriuen el joc excepte pels que són per nens i nenes a partir de 3 anys-.
- Cal tenir en compte que els videojocs catalogats per a més de 18 anys no són per a menors. Poden tenir escenes violentes, sexualmet explícites,
- Si compres videojocs pirata ningú et classifica rès.
- Es recomana que els els pares coneguin el món dels videojocs. S’ha de fer un esforç i procurar jugar amb ells. Això ajudarà a veure la part positiva dels jocs.

Aquests són els deu videojocs més venuts a Espanya la primera quinzena de desembre.
1) GTA: Liberty City Stories PSP +18
2) Need for Speed: Most Wanted PS2 +3
3) Pro Evolution Soccer 5 PS2 +3
4) Pokemon EsmeraldaGBA +3
5) Project Gotham Racing 3X360 +16
6) FIFA 06PS2 +3
7) Eye Toy: Play 3 + CámaraPS2 +3
8) Pro Evolution Soccer 5PSP +3
9) True Crime: New York CityPS2 +18
10) Mario Kart DSNDS +3

QEP TENDÈNCIES. L'economia Índia, un nou monstre.
Que l’economia xinesa va a més ja fa temps que ho sabem. Hi ha una altre gegant asiàtic que està funcionant ràpidament que també pot donar molt a parlar.
Es tracta de la Índia. Tanca l’any amb un creixement econòmic del 8 per cent i unes exportacions de més de 100 mil milions de dòlars.
Va començar l’any molt afectada pel tsunami i molt pessimista però a mesura que ha avançat l’any s’ha recuperat i ara els analistes econòmics de la Índia es mostres molt satisfets amb el comportament econòmic del país.
Els dos sectors que funcionen a tot gas són l’agricultura i els serveis.
Es tanca l’any 2005 molt bé però les previsions de creixement econòmic són encara més optimistes pel 2006.

QEP TENDÈNCIES. Aconseguir fer rècords no passa de moda.
El nap més gran, la mona de xocolata més grossa i aquesta setmana intenter fer el TORTELL DE REIS més gran del món. Set pastissers treballen de forma ininterrumpuda des de diumenge per fer aquest tortell per sis mil racions. Volen entrar al Llibre dels Rècords guiness. Es fa a la localitat de Totana. El tortell pesarà 1300 quilos i medirà 120 metres. Les quantitats són aquestes:
300 quilos de farina, 10 quilos d’ous, 200 quilos de sucre, 100 litres de llet, 140 quilos de mantega, 12 litres d’aigua d’azahar, 250 litres de nata i 150 quilos de fruita. De la fava no en sabem rès però sí que dins el megatortell introduiran 2.000 regals sorpresa.

QEP TENDÈNCIES. L'escarabat de Volswaguen celebra els seus 60 anys.
Ja fa 60 anys de l’Escarabat de Volkswagen i encara és moda i tendència. El 27 de desembre de 1945 sortia el primer model de la línia de muntatge de Volswagen a Wolfburgo. Es veu que el model ja estava apunt per comercialitzar-se el 1938 però la guerra al món i altres complicacions van endarrerir la venda fins 7 anys després. Aquesta setmana es celebren els 60 anys de l’Escarabat i es conserva prou bé. La història explica que l’Associació Nacional de la Indústria de l’automòvil d’Alemanya li va encarregar a Ferdinand Porsche el disseny d’un cotxe pel poble.

QEP CITES
- El Camp Nou acull avui (21.30 hores) el tradicional partit nadalenc de la selecció catalana, en què el rival serà la selecció del Paraguai, participant en el pròxim Mundial, i un dels al·licients, el retorn de Pep Guardiola al camp del Barça.
El veterà migcampista català està a punt de complir 35 anys i d'anar-se'n a Mèxic per jugar en els Dorados de Sinaloa que entrena Juanma Lillo.
El partit suposa el debut de Pere Gratacós com a seleccionador català i la primera cita de la 'selecció' des de l'arribada de Jordi Roche a la presidència de la Federació Catalana de Futbol (FCF).

- Woody Allen i la New Orleans Jazz Band fan un concert aquesta nit al Palau de la música amb les entrades esgotades desde fa dies. És el concert estrella del Festival del Mil·lenni de Barcelona. Després de la seva actuació a Oviedo, ciutat on el 2002 va recollir el premi Príncep d'Astúries de les arts, i el dia 23 passat a Vitòria, el director novaiorquès torna a Barcelona amb el seu clarinet just un any després de la seva última actuació a l'Auditori. Durant la seva estada a Barcelona, el director podria aprofitar per negociar el rodatge d'"una fantasia molt còmica i molt romàntica" a la capital catalana, segons ha afirmat Allen després de rebre el premi Príncep d'Astúries.

- SIMPLE PLAN. Canvi d’ubicació del concert de SIMPLE PLAN gràcies a l’èxit de venda de les entrades. Estava programat pel 7 de febrer a la sala Razzmatazz però s’ha decidit traslladar al Pavelló de la Vall d'Hebron. La banda canadenca de punk-rock Simple Plan presenten el seu segon àlbum, 'Still not getting any...'.
Aquest àlbum suposa la continuació del gran èxit del seu anterior disc, 'No pads, no helmets, just balls', del qual van vendre més de dos milions de còpies a tot el món i amb el qual van fer de teloners d'Aerosmith i van actuar en el festival itinerant Warped Tour.

1 comentari:

Adriana ha dit...

Hola. Em dic Adriana i m'agrada molt "Simple Plan". Podries donar més detalls d'aquest concert? S'han acabat les entrades? Si la resposta és no, on es poden aconseguir? Tocaran amb els "No way out"?